I grekisk mytologi blev värdet av olivolja betydande från den tid Poseidon, havets gud och Athena, gudinnan för visdom och konst, tävlade mot varandra om stadens namn.
Det utspelade sig på Akropolis kulle i närvaro av de andra tio gudarna och kungen Kekropas. Den som kunde ge den mest värdefulla gåvan till folket skulle vinna.
Först slog Poseidon jorden med sin trident och producerade havsvatten och en vit häst. Då knackade Athena på den atenska marken och det första olivträdet dök upp.
Detta ansågs vara den mest värdefulla gåvan, så staden tog sitt namn efter gudinnan Athena.
Sedan dess, i närheten av Attika, med sitt milda klimat och närheten till havsvatten, blomstrade olivträdet.
Olivolja har genom åren, haft en stark effekt på livsstilen i Grekland. Den används vanligtvis i köket, men du hittar den också inom hushållsmedicin och i kosmetika.
Extra jungfruolivolja är hälsosam eftersom den erhålls genom mekanisk process istället för kemisk förfining
Innehåller bl a rätt mängd av ω-3 och ω-6 (samma som i modersmjölk)
Olivoljas inverkan på folket i den grekiska regionen täcker över ett brett spektrum genom åren.