Giouvetsi
Har du provat Giouvetsi?
Många har smakat det på semester i Grekland. Nu kan du göra det själv.
Det fungerar lika bra med kyckling som med lamm- , kalv- eller karrékött.
Recept till 4-6 personer.
Detta behöver du:
- 1kg kött (lamm, kyckling, kalv eller karré)
- 1 stor gul lök
- 400 g krossade tomater
- 4 msk tomatpuré
- 3 st vitlöksklyftor
- salt and peppar
- 500 g risoni
- 2 dl PHILIPPOS Premium ekologisk extrajungfruolivolja (gärna PHILIPPOS Premium ekologisk)
- 6 dl VARMT vatten (viktigt att vattnet är varmt så tillagningsprocessen inte avbryts)
- 1 dl riven pecorino eller parmesanost
Förberedelsetid: 30min
Tillagningstid: 2 timmar
Så här gör du:
- Ställ ugnen på 200°C ( varmluft) eller 175 °C över-och undervärme.
- Häll i olivolja i en kastrull och stek köttbitarna runt alla sidor tills de får färg. Detta gör att smaken kapslas in i köttet och bevaras i maträtten.
- Lägg köttet i en djup gryta (gärna lergryta).
- Hacka löken och stek den mjuk. Tillsätt tomatpurén när löken är mjuk och låt det stekas tillsammans i ca 1 minut. Doften är magisk! Lägg över lök/puré-blandningen i grytan med köttet.
- Tillsätt krossad tomat, salt och peppar, extra jungfruolivolja, pressad vitlök och 2 dl vatten.
- Ställ in grytan i ugnen på 200 °C i en timme.
- Tillsätt varmt vattnet och risoni, sätt på locket och tillaga i ugnen i ytterligare 20 min. Tillsätt mer vatten om det behövs MEN kom ihåg att det ska vara varmt!
- Ringla över lite extra jungfruolivolja och servera med riven ost.
- NJUT!