Giouvetsi


Har du provat Giouvetsi?

Många har smakat det på semester i Grekland. Nu kan du göra det själv.

Det fungerar lika bra med kyckling som med lamm- , kalv- eller karrékött. 


Recept till 4-6 personer.


Detta behöver du:

  • 1kg kött (lamm, kyckling, kalv eller karré) 
  • 1 stor gul lök
  • 400 g krossade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 st vitlöksklyftor
  • salt and peppar 
  • 500 g risoni
  • 2 dl PHILIPPOS Premium ekologisk extrajungfruolivolja (gärna PHILIPPOS Premium ekologisk)
  • 6 dl VARMT vatten (viktigt att vattnet är varmt så tillagningsprocessen inte avbryts)
  • 1 dl riven pecorino eller parmesanost

​​​​​​​​​​​​​​
Förberedelsetid: 30min
Tillagningstid: 2 timmar


Så här gör du:

  1. Ställ ugnen på 200°C ( varmluft) eller 175 °C över-och undervärme.
  2. Häll i olivolja i en kastrull och stek köttbitarna runt alla sidor tills de får färg. Detta gör att smaken kapslas in i köttet och bevaras i maträtten. 
  3. Lägg köttet i en djup gryta (gärna lergryta).
  4. Hacka löken och stek den mjuk. Tillsätt tomatpurén när löken är mjuk och låt det stekas tillsammans i ca 1 minut. Doften är magisk! Lägg över lök/puré-blandningen i grytan med köttet.
  5. Tillsätt krossad tomat, salt och peppar, extra jungfruolivolja, pressad vitlök och 2 dl vatten. 
  6. Ställ in grytan  i ugnen på 200 °C i en timme. 
  7. Tillsätt varmt vattnet och risoni, sätt på locket och tillaga i ugnen i ytterligare 20 min. Tillsätt mer vatten om det behövs MEN kom ihåg att det ska vara varmt! 
  8. Ringla över lite extra jungfruolivolja och servera med riven ost.
  9. NJUT!