PHILIPPOS Fleur de sel

100g

Artikelnummer: 100380

49 kr

Fleur de sel


Fleur de sel  kallades av de gamla grekerna för "Anthos alatos", som betyder "Blomma av salt".

Det är ett salt som bildas som en tunn, delikat skorpa på ytan av havsvatten när den
förångas.  Namnet kommer från det blomliknande mönstret av kristaller i saltskorpan.


Fleur de sel  och havssalt har skördats längs Medelhavets kust sedan urminnes tider och då främst på Manihalvön i Lakonia och Messolonghi.

På antiken användes den traditionellt som salva. Nu används det som ett avslutande salt för att smaka av och garnera mat.


Uppsamlingen av skörden görs i specifika delar av saltsjöar. När vattnet avdunstar faller det mesta av saltet till botten, men vissa saltkristaller flyter på vattenytan och bildar en känslig skorpa av pyramidkristaller. Detta är fleur de sel!
Hela processen är ett hantverk. Personer med sann expertis skördar för hand med traditionella metoder och verktyg.
Fleur de sel läggs sedan i speciella lådor så att det får torka i solen och för att förhindra att flingorna förstörs vid transport.

Fleur de sel kan endast samlas när det är mycket soligt, torrt och med långsamma, jämna vindar.


På grund av dess struktur produceras fleur de sel i små mängder
och därför är det också det dyraste och mest exklusiva saltet.

Eftersom det är oraffinerat innehåller det inte bara natriumklorid, utan även andra mineraler, såsom kalcium och magnesiumklorid, vilket bidrar till en mer komplex smak. Dessa mineraler gör att fleur de sel smakar ännu saltare än salt.

Det kallas även ”havssaltets kaviar” och är det renaste salt du kan få.

PHILIPPOS Oregano

20g

Artikelnummer: 100381

45 kr

Grekisk Oregano

 


Namnet "Oregano" betyder "Bergets glädje" och har sitt ursprung i det antika grekiska "oros" (berget) och "ganos" (glädje). I antika Grekland krönades par med girlanger av oregano vid deras bröllop.

Oreganoväxter placerades på gravplatser för att ge frid.


Ur en dekorativ synvinkel, finns det inget anmärkningsvärt med grekist oregano.

Precis som andra sorter av oregano har den håriga, mörkgröna blad med små vita blommor. Oavsett vilka estetiska brister denna Medelhavsinvånare möjligtvis har, kompenserar den detta i smak och kulinariskt värde.


Visste du att även om det finns många sorter av oregano, så anses grekisk oregano vara "äkta" oregano och den bästa.


Oregano är en viktig ingrediens i otaliga medelhavsrecept.

I grekisk matlagning, såväl som italiensk och spansk används oreganon för sin starka doft och kryddigt intensiva smak.

Exempelvis används den till hemlagade pizzor, tomatsås, kött, fisk, ost, äggrätter, sallader mm.


Grekisk oregano värderas också bortom köket av dom som anser att det har medicinska egenskaper.