Faki - Grekisk linssoppa


En underbart god och höstig soppa som går snabbt och lätt att laga. Förutom att den är god, är den också nyttig, billig och kalorisnål. Vad mer kan man begära?

Linser har en unik näringssammansättning, de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket håller dig mätt längre.  Linser innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten. Servera med gott bröd som du kan doppa i soppan, oliver och en bit grekisk fetaost. Så äter man det i Grekland.


Detta behöver du (3-4 port) :

2   st paket á 380 g ekologiska färdigkokta linser

1  st stor gullök

2 st vitlöksklyftor

2 st potatisar

1 st lagerblad

1 tsk oregano

1 tsk socker

1 burk passerade tomater

2  msk tomatpuré

2 st morötter

salt

peppar

PHILIPPOS Greek Land extra jungfruolivolja


Så här gör du:


Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatisar och morötter och skär i små tärningar. Fräs lök, vitlök, potatis och morötter i rikligt med olivolja (ca 4 msk) i en kastrull tills de mjuknar. Tillsätt tomatpuré och rör runt. Häll av vattnet från linspaketen och tillsätt sedan linserna i kastrullen. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, oregano, socker, salt och peppar. Låt linssoppan koka på svag värme i ca 15 min. Om den blir för tjock, kan du hälla i lite kokt vatten. Servera linssoppan med ett gott bröd, fetaost, oliver och eventuellt en klick grekisk yoghurt och någon matsked extra olivolja på toppen.